BU KONUDA SAYISIZ YAZI VARDIR BELKİ AMA BENCE BU DAHA Bİ ÖZEL :)
SÖZÜN ON EMRİ
1. Açık ve anlaşılır cümleler kurunuz. Bunun için çok okumak ve dilin kurallarını bilmek lazımdır.
2. Az ve öz söyleyiniz. Bundaki başarı geniş birikim sahibi olmakla alakalıdır.
3. İstenmediği sürece öğüt vermeyiniz, fikriniz sorulmadan bir başkasını yönlendirmeye kalkmayınız. Bu dahi tecrübe ve olgunluk ister.
4. Başkalarının ardından kötü konuşmayınız, konuşanı nazikçe uyarınız. Bu bir mertlik ve dürüstlük alametidir.
5. Kendinizden söz etmeyiniz. Bu tevazu ve zarafeti gösterir.
6. Fikirlere karşı hoşgörülü olunuz; yanlışlığını kesin olarak bildiğiniz düşünceleri bile önce dinleyip nezaket dairesinde aksini anlatınız. Bunun için birikim şarttır.
7. Yüksek sesle tartışmayınız, sözlerinizde yumuşaklık olsun ve öfkeden uzak durunuz. Bu sizin kendinize hâkimiyetinizi gösterir.
8. Muhatabınız kim olursa olsun, ona değer verdiğinizi gösteriniz ve layık olduğu ölçüde davranınız. Ne dalkavukluk ediniz, neden küçümseyiniz. Bunu başarmak sözünüze ve kişiliğinize değer katacaktır.
9. Nezaket kelimelerini sık sık kullanınız. “Lütfen, izin verirseniz, mahzuru yoksa, meseleye birde şu açıdan baksak” gibi sözlerin sizi sempatik ve ilgi çekici yapacağını unutmayınız.
10. Muhatabınızı can kulağı ile dinleyiniz, daima yüzüne bakınız, yapmacık jest ve mimiklerden kaçınınız, yeri geldiğinde muhatabınıza nükte ile cevap veriniz ama asla “Anladın mı?, Öyle değil mi?, Tamam mı?, Şimdi oldu mu?” gibi sorular yahut “şey, yani, hımm, efendim, falan, filan, eee, aaa” gibi anlamsız kelimeleri sık sık tekrar etmeyiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder