26 Haziran 2011 Pazar

Elde pizza hamuru,Mutlu bir pazar sabahı ve bizim bıdıklarla pizza keyfi :)

Merhaba arkadaşlar :) Mutlu Sağlıklı pazarlar ve nice güzel günler sizlerle olsun....
Uzun zamandır yapmadığımız ve bir o kadarda çok özlediğimiz pizza yapmak istedik dün akşamdan da kararlaştırdık :)
uzun zamandır hamur ve makinada ekmek ve pizza yapımını unuttuk desem yeridir sebebi ise ekmek makinamızın bıçağını evde kayıplara karışması :) her nasılsa......ekmek yapmaya pek ara vermedim ama pizza yapmamıştık uzunnnn zamandır bu sabah dedim elde hazırlayayım hamurumu hemde bloguma eklemiş olurum her kesin makinası yok ki güzel güzel havalı hamurlar hazırlayıp leziz pizzalar yapsın dimi ama....hadi bakalım iş başa düştü kalkta hamurun hazırlığını yap :) çenem mi düştü ne :))
Yine burdan daha önce yaptığımız pizza tarifimize bakabilirsiniz....



sabah ta erkenden kalktık hamur hazırlamak için.Daha pişmeden bizim bıdıklar sucuk ve mısırlara saldırıya bile geçtiler.Ellerinden zor kurtardım :)

Evet arkadaşlar işte elde pizza ve ekmek hamurumuz.....

Malzemeler(2 tepsi pizza için)
2 su bardağı ılık su,
2 yemek kaşığı zeytin yağı(yada sıvı yağ),
1,5 tatlı kaşığı kuru(instant)maya,
2 yemek kaşığı tuz,
4,5-5 su bardağı un,
2 yemek kaşığı salça ve 2 yemek kaşığı zeytin yağı ile hamurun üstüne sos hazırlanır....
Üzeri için istenilen malzemeler.

Yapılışı:



Hamurumuzu hazırlamak için ilk önce suyumuzu leğene döküyoruz.içine zeytin yağımızı ekliyoruz.elimizle şöyle hafifce karıştırıyoruz.unumuzun 4 bardağını suyun üstünü kapatacak şekilde döküyoruz.unun üstüne maya ve tuzumuzu ekliyoruz.iyice karıştırıyoruz.kalan unuda azar azar ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim eldeki kalıntılarıda alarak elimize un serperek hamurumuzu 10 dk boyunca iyice karıştırarark yoğuruyoruz.Leğenimizin kapağını kapatıp 30 dk kadar dinlenmeye bırakıyoruz....

İşte dinlenip kabarmış hamurumuz bu şekilde olacak :) tezgahımızı unlayarak hamuru leğenden boşaltıyoruz yine elimize de un serperek 10 dk daha güzelce yoğuruyoruz.Elimize ve tezgaha ihtiyaca göre tekrar un serpelim.Yine leğene koyduğumuz hamurumuz 20 dk kadar dinlenmeye bırakalım.Kabarıp dinlenen hamurumuzu 10 dk daha tezgahta yoğurarak ikiye bölelim.

tepsimizin dibine zeytin yağı döküp hamuru tepsiye alalım.üstüne biraz bastırıp birazda üstüne zeytin yağı dökelim.tepsinin şekline göre elle güzelce bastıra bastıra açalım.hem acıkan hemde merak eden 2 bıdıkta işe el atarsa dahada keyifli ve eğlenceli olur.


Salçalı zeytinyağlı sosumuzu hazırlayıp fırça yardımı ile hamurumuza sürelim.Ardından üstüne rendelenmiş kaşar serpelim.istediğimiz malzemelerle süsleyelim.tepsimizi 20 dk daha bekletin.biraz dinlenip kabarsın.


220 dereceli fırında 25 dk kadar pişirdik(fırınınızın özelliğine göre ayarlamanızı öneririm)Üstüne de kaşr rendesi ekleyip bir süre sıcak fırında bekletin.İşte bu kadarrrr.....

Biz o kadar acıkmıştık ki dilimlerin resmini çekmek aklımıza gelmedi.Biz 1 tepsi hazırladık.eğer 3-4 kişi iseniz bir tepsi yeterli olacaktır.Kalan 2 parçayı buz dolabı poşeti veya dondurma kutusu ile buz dolabında muhafaza edebilirsiniz.Ekmek yapmak için hamuru yine iki parçaya bölüp elde şekil verip tepsiye yada kalıba yerleştirin.20 dk kadar üstüne temiz bir bez örtüp dinlendirin 220 dereceli fırında pişirin....
Afiyet şifa olsun....

2 yorum:

Hilal dedi ki...

ellerine sağlık, makineler bozulsa bile anneler her imkanları kullanıp miniklere birşeyler hazırlarlar öyle değil mi :) sevgiyle kal

yusufca dedi ki...

Çok teşekkür ederim hilalcim.Elbette herşey bıdıklarımız için.Sende sevgiyle kal canım :)