14 Eylül 2010 Salı

Görmezden gelmemeniz gereken 12 belirti



Çoğumuz hastalanmadan doktora gitmiyoruz. Başımız ağrıdığında ağrı kesicilerle geçiştirmeye çalışırız. Ancak bu belirtilerden bazılarını dikkate almazsanız, ciddi sonuçlara yol açabilir.

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, aşağıdaki belirtilerden biri siz de varsa, en yakın zamanda doktora gitmelisiniz.

1.Kan öksürmek ya da kusmak tüberküloz (verem), akciğer kanseri ya da iç kanamanın habercisi olabilir.

2. Gece krampları ve/veya cilt renginde morluk, beyazlık ile birlikte bacağınızda ağrı, şişlik, kızarıklık ya da sıcaklık hissi ise kan pıhtılaşmasının belirtisidir.

3. Daha önce hiç yaşamadığınız ani, şiddetli baş ağrısı felç ve damar toplanmasına yol açabilir.

4. Bilinç kaybı ise dehidrasyon, felç, nöbet, düzensiz kalp atışı ya da diğer kalp problemleri, kansızlık, düşük kan şekeri ya da aşırı dozda ilaç kullanımının bir belirtisi olabilir.

5. Ateşiniz varken vücudunuzdaki bir yara da özellikle kızarıyorsa ve alevleniyorsa sistemik bir enfeksiyona yakalanmış olabilirsiniz.

6. Boğuluyormuş hissiyle birlikte nefes darlığı ya da zor nefes almak astım krizi, anafilaktik şok, zatürree veya zayıflamış bir akciğerin belirtisidir.

7. Gözünüzün önündeki siyah noktaların sayısında ya da büyüklüğünde artış ve/veya ışık çakması ise retina yırtılması ya da ayrılmasının bir belirtisi olabilir.

8. Göğüs ağrısı ya da bulantı olsun veya olmasın göğüste baskı, ağrının çeneye, sırtınızın üst bölümüne, omuzlarınıza ve/veya kollarınıza yayılması durumunda ise kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz.

9. Vücudunuzun tek tarafında güçsüzlük, hissizlik ya da ağırlık hissi ile vücudunuzun bir tarafını aniden hareket ettirememe gibi bir soruna aynı zamanda görme, konuşma ya da kelimeleri anlamada güçlükler, baş dönmesi, baygınlık ya da zihin karışıklığı eşlik edebilir. Ya da tüm bu belirtiler bir iki dakika içinde görülebilir. Eğer sizde de bu belirtiler varsa, felç ya da geçici iskemik kriz geçiriyor olabilirsiniz.

10. İştahsızlık, karın ağrısıyla birlikte bulantı/kusma, karında şişlik, ateş varsa apandisit ya da bağırsak tıkanıklığı olabilir.

11. Nerede olduğunuzu anlayamama ya da bildiğiniz kişileri tanıyamama gibi zihinsel durumdaki ani değişiklikler ise felç ya da diğer nörolojik problemlerin, kafa yaralanmasının, enfeksiyonun, düşük kan şekerinin ya da nöbet geçirmenin belirtisidir.

12. Başınız aniden ve aşırı şekilde dönmeye başladıysa felç veya kalp krizi geçiriyor olabilir ya da tedaviye reaksiyon gösteriyor olabilirsiniz.

Zaman 'dan alıntı....

Hiç yorum yok: