Merhaba Bu ara sevdiklerimizlede sık sık yapıp paylaştığımız tarifimizi de sizlerle paylaşmak istiyorum.....Hurmalı Cevizli,şekersiz ve kabartma tozu kullanmıyoruz bu kekte.Eşimin okuduğu Şeytan ye diyor Kitabından.... Asıl tarifte çay bardağı ile ölçülendirilmiş ve 8 kişilik yapılmış.Ben ölçüde değişikler yaptım su bardağı ile ölçülendirdim ve tarçın sevmediğim için tarçın eklemedim. 15-16 kişilik Kalabalık bir misafir gurubunu ağırlamak için yeterli geldi.....
Malzemeler:
15 tane hurma,
6 Tane yumurta(aki ve sarısı ayrılmış,
1 Su bardağı pekmez,
1 Su bardağı zeytin yağı(orjinal tarifte tereyağ kullanılmış)
1 Su bardağı taze süt(oda ısısında),
1 Su bardağı iri dövülmüş ceviz,
1 çay kaşığı tuz(yumurtanın beyazını çırpmak için),
2,5 bardaktan fazla hatap tam buğday unu(unu azar azar ilave edin fazla gelirse eklemeyin)
Yapılışı:
Hurmayı ıslatarak suyun içinde 15 dk kadar bekletelim(kolay doğramak için) çekirdeklerinden ayıralım.Küçük şeritler sonrada küpler halinde doğrayalım hazır olsun....
Ayrıca yumurta beyazlarını geniş ve derin bir cam kapta tuz ekleyerek iyice çırpalım koyu kıvam olmalı,kase ters çevrilince akmayacak kıvamda yani.onuda hazırlayalım...
Yumurta sarılarını ve pekmezi geniş bir kapta 5-6 dk kadar çırpalım.İçine zeytin yağını ve sütü ekleyelim ve çok kısa karıştıralım.Hurma ve cevizi ekleyelim tahta kaşıkla karıştıralım.Biraz yumurta akından biraz undan ekleyerek dönüşümlü olarak eklemeye devam ederek yavaş yavaş tahta kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru karıştıralım.Bekletmeden yağlanmış tepsiye veya kalıba dökelim,üstünü düzeltelim,170 derece ısıtılmış fırında altına ızgara telini koyarak zemine yerleştirelim ve pişirelim....
ilk 30 dk hiç açmayacağız sonra kürdanla kontrol edip pişmişse fırından çıkaralım.Eğer kalıpta pişirmişsek sıcakken çıkarmalıyız soğuyunca çıkarmak zor oluyor ve parçalanıyor....
Afiyet şifa olsun....
1 yorum:
cok guzel bir tarif sekersiz olmasi ayrica harika. denemek icon hemen kaydediyorum,cok tesekkurler ellerinize saglik:)
Yorum Gönder