9 Şubat 2011 Çarşamba

Muhteşem Tarif Islak Kek

Üsteki resimdeki ıslak kek tarifini emelin mutfağı'ndan alarak yaptım.Bir kez yaptım aynı ölçülerde kabarması güzeldi ama 12 dilim çıktı.tekrar denedim daha büyük bir tepside dilimleri çok ince oldu.Ayrıca ölçüler tam verildiği gibi kullanıldığında aşırı yağlı,ağır bir kek oluyor.



Bu tarif te ise birkaç deneme,birkaç hüsranlı sonuçtan sonra,ölçülerin de değişiklikler yaparak hazırladığım tarif.pişman olmazsınız.Denemenizi öneririm.sağlıcakla kalın.... Malzemeler:

Kek hamuru için:

6 yumurta,2 su bardağı toz şeker,2 su bardağı süt,1/2 su bardağı sıvıyağ,1 paket vanilya,1 paket kabartma tozu,3 su bardağı un,1,5 yemek kaşığı kakao


Sosu için:


1,5 bardak toz şeker,3 bardak süt,yarım bardak sıvıyağ,1 yemek kaşığı kakao


Yapılışı:


Kek hamuru: Malzemelerimizi en az 1 saat önceden buz dolabından oda sıcaklığına bırakalım.Yumurtalarımızı derin bir kaba kıralım,üstüne şekerimizi ekleyelim mikser yardımı ile hiç ara vermeden 7-8 dakika boyunca çırpalım.koyu ve krema kıvamına yakın bir hal alacak.


Fırınımızın ayarını 170 dereceye ayarlayıp çalıştırıyoruz.


Daha sonra sıvıyağ ve sütümüzü çırptığımız şeker ve yumurtaya ekliyoruz,mikserle biraz karıştırıyoruz.Ardından un,kakao,vanilya,kabartma tozu'nu eleyerek sıvı karışıma ekliyoruz.hamurumuzu iyice karıştırıp birbirine yediriyoruz.katı olmayan köpük köpük bir hamur elde ettik.



Hamurumuzu yağladığımız fırın tepsimize döküyoruz.Benim tepsim 36 cm'e 32 cm çapında.Bu arada ısınmış olan fırınımıza tepsiyi koyup kapağını kapatıyoruz.50 dk hiç açmadan pişiriyoruz.50 dk da zaten pişmiş olur.fırını açıp kürdan yardımı ile pişip pişmediği kontrol edilir.Fırından çıkardığımız tepsiyi biraz ılımaya bırakıyoruz.


Sosu hazırlamak:


Süt,sıvıyağ,şeker,kakao tencereye koyulur.karıştıra karıştıra kaynaması sağlanır.


Bu arada  10-15  dk ılıyan kekimizi dilimleyerek.soğuk sosumuzu da kestiğimiz yerlerden aralardan ve üstünden kaşıkla gezdirerek dökülür.artan sosta üstüne boşaltılır.tamamen soğuduğunda sitreç film le sarılır.
Afiyet olsun...

NOT:püf noktalarından birisi yumurta ve şeker uzun süre çırpılması.kabartma tozu ve un eleyerek ve tahta kaşıkla karıştırılırsa daha kabarık oluyor.Akşamdan hazırlanırsa daha güzel oluyor.Hatta ben bazen 1-2 gün önceden bile yapıyorum..önceden ısıtılmış fırında pişirmezseniz kıvamı olmuyor.içini çekmeyen sert bir kek oluyor(denenmiş ve hüsranla sonuçlanmıştır)ben çok kakaolu sevmediğim için bu şekilde ölçülendirerek hazırladım.çok nefis oldu.isterseniz kakao miktarını arttırabilirsiniz. Bu kekten 20 dilim çıktı....Misafirlerimde,ailemde çok beğendi....

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık canım bu tarifi okul çayında deniycem..