16 Ağustos 2008 Cumartesi

SİGARAYI BIRAKMANIN 7 YOLU

Image Hosted by ImageShack.us

Yalancı Nikotin Terapisi
Sigaradan uzak kalmak için bugüne kadar bulunmuş en etkili farmakolojik yöntemlerden biri. Piyasada bulunan nikotin bantları ve çikletler değişik dozlarda alınıyor. Temel prensip, nikotine alışmış olan organizmanın bağımlı olduğu etkin maddeyi alternatif kaynaklardan sağlamak, böylelikle sigarayı bırakırken yaşanacak sancıları hafifletmek. Başarı oranı; %8-16.
Davranış Terapisi
Bilimsel açıdan en çok denenmiş yöntem. Sigaraya karşı geliştirilen ilaçlarla birlikte uygulanabiliyor. Buradaki amaç, tiryakinin baştan çıkmasını kontrol altında tutmak. Özellikle grup terapileri çok yararlı. Tiryakiler alternatif meşguliyetlerle motive ediliyor. Her geçen gün içilen sigara miktarı biraz daha azaltılıyor ve 4-6 hafta sonunda tamamen bırakılıyor. Ardından 4-6 haftalık bir seans daha başlıyor. Başarı oranı; bir yıl sonra %40-60.
Antinikotin Hapı
Reçeteyle verilen ilk ve tek ilaç, Zyban. Beyindeki bağımlılık merkezinde uyanan isteği bastırıyor. İlk üç gün birer tablet alınıyor, sonra dozaj günde iki tablete çıkarılıyor, sigara tüketimi azalıyor. Dünya çapında 5 milyon tiryaki bu yöntemi denedi. Bu ilaç şu anda sadece ABD, Kanada ve Hollanda'da piyasada bulunuyor. İlacı deneyenlerin %30.3'ü, bir yılın sonunda sigarayı tamamen bıraktı. Günlük tek tablet bir paket sigara fiyatına maloluyor.
Hipnoz
Uzmanlar, terapi uygularken tiryakiyi transa geçiriyor, bilinçaltına ulaşıyor. Önce sigara içme nedenleri analiz ediliyor. Hipnoz terapistleri, genelde sigarayı kötü duygu uyandıran nesnelerle özdeşleştirerek tedavi uyguluyorlar (örneğin ağızda kül tadı bırakmak gibi), böylece bu olumsuz mesaj, hastanın belleğine yerleşiyor. Bu arada, sigara içmeden yaşamakla ilgili olumlu mesajlar da yerleştiriliyor. Başarı oranı, kontrollü araştırmalara göre %30. Ancak bazı uzmanlar %80 gibi yüksek bir rakam da veriyor.
Allen Carr
Bestseller yazarı Alan Carr, kitaplarında ve verdiği kurslarla sigarayı yavaş yavaş bıraktırıyor. Carr'ın "Easyway-Methode" unu (kolay yol yöntemi) uygulayan tiryaki, kurs sırasında kendi belirlediği bir tarihte sigarayı bırakmaya karar veriyor.
Kurs yöneticisi, sigarayla ilgili bütün mitosları çürütüyor, ancak sigaranın sağlık üzerindeki zararlı etkileri konusunda hiçbir şey söylenmiyor. Tiryaki, sigarayı değersiz bir şey olarak görmeye başladıktan sonra canı içmek de istemiyor. Seminer, altı saat sürüyor. Başarı oranı; personeline Alan Carr kursu veren IBM'in verilerine göre %50.
Bıkkınlık Yöntemi
Tiryakinin artık yeter diyerek, tamamen kendi iradesiyle bir gün içinde sigarayı bırakmasına, uzmanlar "son nokta yöntemi" adını veriyor. Bu kişiler hiç kimsenin yardımı olmadan sigarayı bırakıyor. Ancak dost ve akrabanın yardımı halinde, başarı oranı artıyor; %80'i bulabiliyor.
Akupunktur
Eski Çin öğretisine göre akupunktur uzmanı, kulaktaki bağımlılık noktalarına üç iğne batırıyor. Bu iğneler, bir süre burada kalıyor. Bu işlemden önce terapist, iğnenin küt ucunu kullanarak, en duyarlı bölgelerin genel durumunu tespit ediyor.
Bu yöntem sayesinde tiryakinin sigaraya duyduğu iştah azalıyor. Kimileri iğnelere çok çabuk tepki veriyor, kimilerinde ise hiç işe yaramıyor. Başarı oranı; terapistlere göre %50. Ancak, Amerikan Ulusal Sağlık Kurumu'na göre akupunkturun kesin etkisi h

Hiç yorum yok: